Det skal du vide, når du planlægger en tilbygning

Gode råd fra energikonsulenten

At bygge til er ofte et stort og spændende projekt – hvad enten det handler om mere plads til familien, et hjemmekontor, en teenageafdeling eller måske en selvstændig boligdel til udlejning. 

En tilbygning til hus handler ikke kun om kvadratmeter og funktionalitet. Den skal også leve op til en række energikrav, og det kan derfor være en fordel at få professionel energirådgivning allerede i planlægningsfasen. Det er samtidig en oplagt mulighed for at tænke energieffektivitet og energibesparelser ind i boligen.

Som professionelle og certificerede energikonsulenter hjælper vi hos EnergiOptimo med at sikre, at du får mest muligt ud af dit byggeri og – både på kort og lang sigt.

Regler for tilbygning

Når du laver en tilbygning, som fx en isoleret udestue tilbygning, er det ikke altid nok blot at matche den eksisterende bygnings energieffektivitet. Tilbygningen skal leve op til Bygningsreglementets krav til ændret anvendelse af bebyggelse – hvilket i nogle tilfælde betyder, at den skal være energieffektiv på niveau med nybyggeri.

Det indebærer blandt andet, at man skal tilstræbe:

  • Lavt varmetab i ydervægge, tag og gulve
  • Energieffektive vinduer og døre
  • Begrænset energiforbrug til opvarmning, ventilation og varmt vand

Det kan være vanskeligt at gennemskue, hvad der konkret kræves – og her kommer den professionelle energikonsulent ind i billedet.

En tilbygning åbner op for mange muligheder

Når du bygger til en eksisterende bolig, skal dele af projektet leve op til energikravene i Bygningsreglementet. Men lige så vigtigt er det at se en tilbygning til parcelhus som en mulighed for at forbedre boligens samlede energistand – og måske endda sænke dine varmeudgifter. 

I praksis betyder det, at du med de rette valg inden for fx isolering, vinduer, ventilation og varmekilder ikke bare opfylder lovens minimumskrav – du kan også ende med en langt mere energieffektiv bolig, hvis du eksempelvis laver en tilbygning til en murermestervilla eller tilbygning i et 70’er hus.

Hos flere af vores kunder oplever vi, at det med få justeringer i materialevalg eller konstruktion er muligt at reducere energiforbruget eller få flere kvardratmeter– uden at det nødvendigvis koster meget mere.

Få overblik og tryghed med energirådgivning

Hos EnergiOptimo hjælper vi dig med at få et solidt overblik over dit projekt. Vi rådgiver ikke ud fra standardløsninger – vi laver beregninger, konkrete vurderinger og teknisk dokumentation, som du og dine håndværkere kan bruge aktivt i processen.

Vi udfører ikke selve byggeriet, men vi sikrer, at du har det bedst mulige grundlag for at få en energieffektiv og fremtidssikret løsning – uanset om du bygger til dig selv, til udlejning eller med henblik på videresalg.

Energimærkning af tilbygning – Skal du udleje tilbygningen?

Hvis du planlægger at udleje din tilbygning, skal du være særligt opmærksom på kravene til energimærkning. Der er ikke automatisk krav om energimærkning af en tilbygning. Men ifølge Energistyrelsens regler skal alle boliger over 60 m², der udlejes, have et gyldigt energimærke. Det gælder også tilbygninger, der udlejes som selvstændige boligenheder.

Energimærket viser, hvor energieffektiv tilbygningen er – og det kan have betydning for både lejers forventninger og dine muligheder for at fastsætte en lejeindtægt. Hos EnergiOptimo er vi ligeledes certificerede til at udarbejde et gyldigt energimærke. Det gælder også energimærkning af nybyggeri.

gode tåd om tilbygning

Er der potentiale i den eksisterende bolig?

En tilbygning giver ikke kun mulighed for at skabe noget nyt – det er også en oplagt anledning til at se nærmere på en eventuel renovering af resten af boligen.

Når man laver tilbygninger til gamle huse, kunne man så ligeledes fx opdatere varmesystemet og gøre det mere effektivt? Efterisolere den eksisterende bygningsdel, nu man alligevel er i gang? Eller opgradere vinduer eller ventilation, mens der er håndværkere på matriklen?

Vi ser ofte, at kombinationen af en ny, energieffektiv tilbygning og små forbedringer i den eksisterende bolig kan give flere samlede gevinster – både energimæssigt og økonomisk.

Derfor bør du tale med en energikonsulent først

Mange går i gang med tilbygninger uden at tænke energikravene ind fra starten – og det kan føre til uforudsete udgifter, forsinkelser og ændringer i projektet.

Når du får rådgivning fra en certificeret energikonsulent, sikrer du, at alle beregninger er på plads, at materialevalg og løsninger matcher energikravene, og at der ikke opstår overraskelser undervejs.

Vi er ikke en udførende entreprenør, men vi kan sikre, at du og dit byggeteam har den nødvendige viden og dokumentation til at komme trygt og effektivt i mål med projektet.

Kontakt os og hør, hvordan vi kan hjælpe dig med at gøre dit byggeprojekt så energieffektivt som muligt.

Scroll to Top