Når du står over for en kælderrenovering, er det vigtigt at tænke på energioptimering for at sikre, at det renoverede rum ikke blot bliver varmere og bedre isoleret, men også bidrager til boligens samlede energieffektivitet samt indeklima. I denne guide vil vi gennemgå de vigtigste aspekter ved isolering af kælderen og hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med gældende energikrav.
Der kan være mange årsager til at overveje en kælder-renovering. Oftest vil det være for at sænke fugt i kælderen og gøre kælderrummet varmere. En tør og ikke for kold kælder er mere anvendelig og sundere at opholde sig i, og kan være medvirkende til at mindske varmetab i huset generelt.
Professionel hjælp en renovering af kælder
Hvis I får valgt den forkerte slags isolering til jeres hus eller får lagt isolering forkert i kælderen, kan det føre til efterfølgende problemer som eksempelvis råd og svamp. Derfor er det afgørende at involvere fagfolk i processen. Hos EnergiOptimo har vi certificerede energikonsulenter, der kan rådgive og hjælpe dig gennem hele renoveringsprocessen. Vi rådgiver om de tekniske aspekter fra isolering til installation, gældende energikrav og bygningsreglementer. Vores eksperter kan assistere med energiteknisk byggerådgivning, beregning af U-værdi samt udstede energimærke af hele boligen.
Isolering af kældergulv
Isolering af kældergulvet er ofte en del af en kælderrenovering. Hvis din kælder har mindre end 100 mm isolering, bør det påtænkes at øge isoleringen. Vi kan hjælpe med at lave en rentabilitetsberegning for netop jeres hus og renoveringsprojekt. Et velisoleret gulv forbedrer ikke kun varmen i kælderrummet, men gør også kælderen mere velegnet til opbevaring af ting, der er følsomme over for fugt og kulde.
Typisk indebærer isolering af kældergulvet, at det eksisterende gulv skal brydes op. Når man bryder gulvet op, skal alle installationer til el, varme og vand i kældergulvet først afinstalleres. Derefter kan det gamle kældergulv brydes op, og der kan graves ud til den nye isolering.
Isolering af kældergulv sker oftest ved, at man lægger et fugtafvisende lag som småsten, efterfulgt af den egentlige isolering. Ovenpå isoleringen støbes en ny betonplade, eventuelt med integreret gulvvarme. Når gulvet er brudt op giver det nemlig mulighed for også at overveje installation af gulvvarme i kælderen, som kan øge kælderens anvendelighed endnu mere.
Det nye gulv lægges så ovenpå dette lag og består oftest af klinker eller andet uorganisk materiale, der er bedre egnet til kældermiljøet end træ, som kan forringes i fugtige miljøer.
I forbindelse med udskiftning af kældergulve og terrændæk generelt bør det påtænkes at ilægge gulvvarme frem for radiatorer, hvis man har varmepumpe, da varmepumpens effektivitet / virkningsgrad (COP) bliver forbedret ved de lave fremløbstemperaturer man har ved gulvvarme i modsætning til almindelige radiatorer.
Isolering af kældervægge i opvarmet kælder
Isolering af kældervægge er lige så vigtig som gulvisolering, især i opvarmede kældre, hvor korrekt isolering kan have en betydelig indvirkning på både energiforbruget og indeklimaet. Hvis du er usikker på mængden af eksisterende isolering i dine kældervægge, kan du finde oplysninger i din boligs energimærkningsrapport eller de originale bygningstegninger. Bygningstegninger kan eksempelvis findes på weblager.dk eller via fil-arkiv på din kommunes hjemmeside.
Isolering af krybekælder
Når det kommer til krybekældre, er det vigtigt at træffe det rette valg mellem at nedlægge krybekælderen eller forsøge at isolere den eksisterende struktur. Hvis din krybekælder har mindre end 150 mm isolering, anbefales det ofte at nedlægge krybekælderen og opbygge et nyt, velisoleret terrændæk. Dette skyldes, at forsøg på at isolere en krybekælder kan medføre risici for fugt- og svampeskader.
Processen med at nedlægge en krybekælder omfatter fjernelse af alle installationer til el, varme og vand. Derefter fjernes det gamle gulv samt eventuel isolering og murede understøtninger, hvorefter der graves ud til det nye terrændæk, som derefter opbygges.
For at vurdere om din krybekælder er for fugtig, benytter vi SBi-anvisning 224, “Fugt i bygninger”, og relevante BYG-ERFA erfaringsblade.
Hvis din krybekælder med for lidt isolering er tør og har god ventilation, kan man godt nøjes med at øge isoleringen i krybekælderen. Dette kan dog være teknisk udfordrende at isolere den effektivt. I de fleste tilfælde er det en mere holdbar og sikker løsning at opbygge et nyt terrændæk.
Krav til isolering ved renovering af kældre
Når du renoverer din kælder, skal du overholde de gældende bygningsregler og energikrav. Disse krav til isolering ved renovering er udarbejdet til at sikre, at renoveringer forbedrer energieffektiviteten i boligen uden at skabe risiko for fugtskader. For eksempel kræver Bygningsreglementet, at isoleringstykkelser opfylder specifikke minimumsstandarder. Det er bygningsreglementet der fastsætter minimumskravene til isolering i bygninger i Danmark.
Energikrav ved ombygninger, renoveringer og udskiftning af bygningsdele i følge bygningsreglementet:
- “Ved ombygninger skal energibesparelser gennemføres i det omfang, de er rentable, og ikke medfører risiko for fugtskader. Energikravene ved ombygning kan enten overholdes ved at overholde kravene til alle berørte bygningsdele i § 279 eller ved at følge renoveringsklasserne for eksisterende bygninger i §§ 280-282. Renoveringsklasserne er en energiramme for eksisterende bygninger.
- Ombygninger, hvor årlig besparelse gange levetid divideret med investering er større end 1,33, er rentable.”
Bemærk desuden:
- “Mindstekrav til klimaskærm ved ombygninger og andre forandringer i bygningen: Ombygning og andre forandringer i bygningen skal opfylde kravene til U-værdier og linjetab”
Mindstekrav til U-værdi ved renovering af kælder
For at overholde bygningsreglementets krav til varmetab skal din isolering i kælderrum have en vis tykkelse. Det kan være svært at give en bestemt tykkelse på isolering i kælderrum, da det afhænger af forskellige faktorer, som hvilken bygningsdel i kælderen, der får ny isolering, om kælderen er opvarmet samt hvilke materialer boligen og kælderen er bygget med. Mindstekravet afhænger af U-værdien, som er et mål for varmetab.
Ved renovering af terrændæk og kældergulve mod jord over det fri eller ventileret kryberum gælder det, at U-værdien efter renovering skal ligge på højst 0,10 W/m²K. Ved renovering af fundamenter skal linjetabetΨ ligge på <0,12 W/mK.
Hvis du renoverer et loft i en kælder, vil der ofte være en etageadskillelse, hvor temperaturforskellen mellem etagerne er 5 °C eller mere, og i disse tilfælde skal U-værdien ligge på <0,40 W/m²K.
Ved renovering af kældervægge mod jord skal du sikre dig, at du opnår en U-værdi på <0,18 W/m²K efter renoveringen.
Du kan altid finde de gældende mindstekrav i bygningsreglementet.
Vi kan hjælpe med at lave jeres U-værdi beregning og dermed hjælpe med at afklare hvilken tykkelse og type isolering, der er nødvendigt i netop jeres kælder, så det stemmer overens med de gældende regler.
Er du klar til at renovere din kælder?
Med den rette planlægning og professionel assistance fra EnergiOptimo, kan du forvandle din kælder til et energieffektivt og mere funktionelt rum. Er du klar til at tage skridtet videre med din kælderrenovering? Kontakt os for en indledende konsultation, og lad os hjælpe dig med at komme i mål med jeres kælderrenovering.